Makarony Polskie SA to jeden z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce z bogatymi tradycjami i długoletnim doświadczeniem.Siedziba Spółki znajduje się w Rzeszowie. Firma posiada zakłady produkcyjne w Rzeszowie i Częstochowie.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów spółka Makarony Polskie SA oferują szeroką gamę makaronów jajecznych i bezjajecznych (również walcowanych i tłoczonych) produkowanych w wielu różnorodnych formach: świderki, kolanka, nitki, muszelki, spaghetti, pióra, i inne. Posiada własne marki makaronów: Sorenti, Makarony Polskie, Solare oraz Makaron Staropolski i Abak. Marki Makarony Polskie oraz Sorenti to marki, na rozwój których Spółka kładzie szczególny nacisk.
Spółka Makarony Polskie SA oferuje w swoim portfolio makarony skierowane do różnych grup konsumentów. Dla klientów szukających produktów o wysokiej jakości gwarantujących przygotowanie udanego posiłku, ale również innowacyjności pozwalającej na urozmaicenie i nowe eksperymenty w kuchni - oferowany jest makaron Sorenti. Do konsumentów o tradycyjnych polskich gustach preferujących makaron miękki o stabilnej i powtarzalnej jakości, skierowany jest makaron pod marką Makarony Polskie, dostępny również, jako makaron jajeczny. Spółka oferuje także makarony w segmencie ekonomicznym dla grupy odbiorców, dla których głównym kryterium zakupowym jest niska cena produktu (Solare).
Działalność Spółki obejmuje również usługową produkcję makaronu na zlecenie sieci handlowych. Odbiorcami naszych produktów są: AUCHAN, BIEDRONKA (JERONIMO MARTINS), CARREFOUR, CHATA POLSKA, EKO-HOLDING, E.LECLERC, INTERMARCHE, KAUFLAND, LIDL, MAKRO, NETTO, REAL, TESCO.
Proces wytwarzania prowadzony jest w oparciu o nowoczesne linie produkcyjne. Technologia TAS pozwala uzyskać naprzemiennie wysokie temperatury suszenia i stabilizację makaronu, co daje gwarancję bardzo dobrej jakości i czystości mikrobiologicznej produktu oraz umożliwia wydłużenie daty minimalnej trwałości.
W trosce o najwyższą jakość i walory smakowe produktów makaronowych oferowanych przez Makarony Polskie SA zarówno surowce jak i wyroby gotowe są szczegółowo badane w zakładowym laboratorium. Proces produkcyjny przebiega z wymogami Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością ISO i HACCP, a nad jego poszczególnymi etapami czuwa Zespół Kontroli Jakości. |